вівторок, 16 серпня 2016 р.

Батькам на замітку


Як мотивувати школяра до навчання після літніх канікул                     Наближається початок навчального року, а з ним і знайомі багатьом батькам проблеми, пов’язані з входженням дитини в робочий ритм. Практично весь вересень дитину складно закликати до порядку, їй важко вставати вранці і важко зосередитися, через що страждає і успішність, і дисципліна. Втім, всього цього можна уникнути, якщо вже в серпні розпочати плавно перебудовувати школяра з канікулярного розпорядку на навчальний.  


Ці поради допоможуть вашій дитині налаштуватися на навчання швидко і просто, а вам – уникнути скандалів у родині.

1. Зміни в режимі дня.   Якщо ви в літні канікули дозволяєте дитині спати стільки, скільки їй хочеться, то в серпні варто поступово пересувати підйом ближче до того часу, в який вона зазвичай встає в дні навчання. Приблизно за три тижні до 1 вересня почніть щодня будити своє чадо на 10-15 хвилин раніше, ніж напередодні. При цьому постарайтеся зробити так, щоб момент пробудження викликав у дитини виключно позитивні емоції. Цього можна домогтися за допомогою якого-небудь корисного смаколика, даного йому ще в ліжку, чи обіцянки цікавої гри, яка його чекає, як тільки вона встане і поснідає. Природно, вам теж доведеться вставати разом з дитиною, навіть якщо у вас відпустка, інакше ваше чадо буде ображатися на те, що ви, розбудивши його в несусвітню рань, відправляєтеся назад в ліжко.До того ж у серпні не варто дозволяти дитині лягати спати надто пізно. Зведіть до мінімуму вечірні ігри, опівнічні посиденьки з дорослими, читання в ліжку, а щоб вона не "бунтувала", поступите так само, як і з ранковим підйомом – щодня ненав’язливо укладайте його трохи раніше, ніж напередо

                    

 2. Щоденні заняття
Якщо ви протягом двох перших місяців канікул дозволяли своїй дитині відпочивати і не займатися позакласними завданнями, то в серпні варто виділити 2-3 години на день або для повторення пройденого в минулому навчальному році матеріалу (написання диктантів, вирішення завдань і т.п.), або для виконання того, що їй задали на літо.
Бажано, щоб заняття проходили в ранкові години, відразу після сніданку, в цьому випадку 1 вересня дитина без проблем увійде в робочий ритм і не буде відчувати себе так, як ніби потрапила «з балу на корабель». Ранок у неї знову стане асоціюватися з навчанням, тому нервова система не зазнає стандартного для початку навчального року стресу.

3. Спілкування з однокласниками

У тому випадку, якщо ваша дитина проводить серпень у місті, то запропонуйте їй здзвонитися з однокласниками і зустрітися з ними. Швидше за все, вона нудьгувала по тим, з ким дружить у школі, навіть якщо і не усвідомлювала цього повною мірою. Тому спілкування зі шкільними друзями викличе бажання швидше почати навчальний рік і посприяє комфортному входженню в робочий ритм.
Якщо ж ваше чадо до серпня не вдома, а з вами на дачі або на морі, то частіше запитуйте його про шкільних друзів, нагадуйте йому про них, це підштовхне його прагнення знову опинитися в суспільстві цих дітей, і відповідно 1 вересня вже не буде викликати негативних емоцій.

4. Купівля шкільного приладдя. 
Налаштувати школяра на потрібний лад допоможе  спільне з ним придбання всього того, що йому знадобиться протягом навчального року. Не займайтеся покупками самостійно, візьміть свою дитину з собою, нехай вона сама вибере собі зошити, канцелярські товари, рюкзак, підручники та дидактичні матеріали. Включення дитини в процес підготовки до навчального року покаже їй, що ви вважаєте її дорослою і самостійною. Відповідно, вона буде пишатися своїм вибором необхідного приладдя і стане прагнути в школу, щоб похвалитися перед однокласниками тим, що сама вибрала.


5. Остання тиждень серпня
Повернемося до психологічної та фізичної реорганізації дитини перед школою. За тиждень до 1 вересня варто взагалі повністю перевести його на той режим, якого він буде дотримуватися протягом навчального року. Не вважайте, що так ви позбавляєте своє чадо останніх канікулярних днів – строгий розпорядок в результаті послужить добру службу і вашому школяреві, і вам самим.
Якщо ж ваша дитина до останнього літнього дня житиме без розпорядку і займатися тим, чим йому хочеться, ви навряд чи зможете вимагати від нього повної віддачі і успіхів у навчанні, поки він не увійде в потрібний ритм і не перебудується на навчальний рік. Так що забудьте про жалість, а своєму чаду нагадайте, що навчання – це його робота, яку треба робити добре, а тому до неї потрібно готуватися заздалегідь.

6. 1 вересня – сімейне свято
Для того щоб звести до мінімуму всі негативні емоції, пов’язані з поверненням до суворому розпорядку навчального року, заздалегідь оголосіть 1 вересня святковим днем. Придумайте разом з дитиною, як ви відзначите цю подію. Якщо є така можливість, то після школи сходіть всією родиною в кафе або в парк розваг.
Ну, а якщо ви з якихось причин не можете днем ​​приділити увагу своїй дитині, то хоча б ввечері влаштуйте урочисту вечерю з тими стравами та солодощами, які вона любить. Не забудьте приготувати невеликий сюрприз-подарунок, про який натякніть своєму чаду заздалегідь, а вручите тоді, коли за столом збереться вся родина.

***
На завершення дозвольте дати вам ще одну пораду: пояснюйте дитині всі свої рішення і дії. Фрази «так треба», «тобі потрібно», «це необхідно для твого ж блага» без докладного мотивування викликають тільки образу і відторгнення. Тому не полінуйтеся щораз розповідати своєму школяреві, з якої причини ви укладаєте його спати раніше, ніж він награється, і піднімаєте тоді, коли він мріє ще поспати. І не забувайте супроводжувати свої висловлювання обіцянкою чогось приємного або, принаймні, того, що протягом усього навчального року вашому чаду буде легше вчитися.

Немає коментарів:

Дописати коментар