пʼятниця, 15 липня 2016 р.

Дитячі україномовні друковані видання

Огляд журналів

Памятаю, як в дитинстві, якихось 30 років тому, я з великим нетерпінням чекала на новий номер журналів «Малятко» та «Барвінок». Адже в ті часи друкована преса цінилася, бо інформація черпалася з телебачення, газет та журналів. З приходом сучасних технологій не лише друковані видання, а й друкована книга втрачає свою популярність, і, на превеликий жаль, діти все більше безцільно бродять теренами інтернету, ніж захоплено читають книжки.
Але друковані дитячі видання живуть своїм життям. І багато батьків передплачують дитячі журнали в надії, що вони стануть цінним джерелом знань і умінь діточок. І поряд зі старими добрим «Малятком» зявляються нові «Пізнайко» і «Принцеси». І це радує. Допоки є широкий вибір преси, яку читатимуть наші дітки, можна бути спокійними – разом з вами ми зможемо продовжити життя української дитячої преси.
В даній статті пропоную зупинитися коротко на дитячих виданнях, які, на мою думку, є достатньо популярними і цікавими. Сподіваюся, цей огляд допоможе батькам розібратися в широкому асортименті сучасних україномовних журналів для дітей. 

1. «Мамине сонечко від 1 до 3», «Мамине сонечко від 2 до 5»
ТОВ «Видавництво "Мамине сонечко", м. Київ
Головний редактор: Дорошенко В.
Наклад: близько 43 000 примірників
Проаналізувавши відгуки про журнал, «Мамине сонечко» справляє лише позитивне враження. Дуже вдало підібрана інформація за віком дітей, причому, як стверджує сама редакція, даний журнал єдиний в країні, що розрахований на такий крихітний вік – від 1 року. Звісно, малята всі різні, хтось в один рік лише байдикувати вміє, а хтось активно цікавиться книжками.
На сайті видання ви можете ознайомитися з кількома сторінками журналу. Тут одразу видно, що через ці сторінки прослідковується одна загальна тема. Але самі завдання, віршики, ігри для дітей надзвичайно різноманітні, тому кожна сім’я знайде для себе щось своє, цікаве.
Ще один приємний момент – в журналі немає реклами, тому ви платите гроші виключно за корисну інформацію для дітей та батьків.
За відгуками батьків в інтернеті, «Мамине сонечко» - чи не найпопулярніший журнал серед діток 1-5 років, всі номери наповнені якісною інформацією, включаються в себе різні ігри, саморобки, розмальовки, віршики, казочки і ще багато-багато цікавого.
Редакція журналу працює вже понад 15 років над дитячою періодикою. У грудні 2011 року журнал «Мамине сонечко для дітей від 2 до 5 років» відзначений Дежкомтелерадіо Дипломом переможця Всеукраїнського конкурсу на краще періодичне друковане видання для дітей та юнацтва.
2. «Ангелятко» та «Ангеляткова наука»
ТзОВ «Країна Ангелят», м. Львів
Головний редактор: Олена Волосевич
Наклад: «Ангелятко» - близько 42 000 примірників, «Ангеляткова наука» - близько 40 000 примірників.
Вже те, що на сторінках журналу друкуються такі відомі письменники та поети України, як Роман Скиба, Марина Павленко, Богдан Стельмах, Іван Андрусяк, Галина Левицька, а Всеволод Нестайко, класик сучасної дитячої літератури, став почесним членом редакційної колегії дитячого журналу «Ангелятко», каже про багато. Крім того, на запрошення журналу «Ангелятко» відома американська ілюстратора з українським корінням Валерія Соколова (художниця компанії WaltDisney) приєдналася до редакційної колегії видання.
Варто зазначити, що матеріали журналів «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» обробляються дитячими психологами і методистами, і вони відповідають державній програмі з дошкільної підготовки Міністерства освіти і науки України. Ці видання не містять реклами.
«Ангелятко» призначений для читання з дітьми віком 2 – 9 років. На сторінках ви знайдете добрі веселі та цікаві казки, віршики, загадки, пісеньки. А також в кожному номері є іграшка-саморобка, що розвиває дитячу творчість.
«Ангеляткова наука» призначений для більш старших діток, віком 4 – 7 років. У кожному номері, крім художніх текстів, журнал пропонує завдання на розвиток уваги, мовлення, логіки, дрібної моторики, просторової уяви.
За словами читачів, журнали «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» більше інформативні, ніж ігрові. Тут дуже вдало написані розповіді про свята, оповіді з Біблії. Журнали перш за все розвивають духовну сторону дитини, моральність, доброту. Підписка на один з цих журналів може стати гарним подарунком від хрещених дитини.
Журнал «Ангелятко» виходить з 2006 року і визнаний найкращим дитячим виданням України (з понад 150) у 2008 та 2010 роках (конкурс Держкомтелерадіо на краще періодичне дитяче видання), єдине видання в Україні, яке двічі отримувало такий титул.
3. «Пізнайко від 2 до 6» та «Пізнайко від 6»
ТОВ «ДМЖ «Познайка»
Головний редактор: Ірина Юхниця
Наклад: 273 500примірників
Знайомство з Пізнайком можна почати з сайту редакції і безпосередньо журналів. Тут є розповідь про те, як створювався журнал, звідки виникла ідея. Журнал має свою історію, і тому з часом вдосконалився і популяризувався.
У всесвітній мережі можна зустріти багато відгуків від прихильників журналів. Тут, на сторінках журналів, багато цікави ігор, розвиваючі заняття, казки, віршики і багато-багато іншого. Приємним додатком до журналів також є CD-диск з розвиваючими іграми та заняттями. А також для тих, хто цікавиться вивченням англійської мови є англомовне видання.
Але є й такі, які, купивши журнал, розчарувалися. Можливо, вміст журналу не підійшов їм за віком, або дитинка вже звикла до іншого видання з іншими героями, а тому «Пізнайко» не вразив. Деякі мами пишуть про те, що «Пізнайко» надзвичайно цікавий в місяць, коли приймається передплата на наступний рік. А далі його якість падає. Та все ж прихильників журналу більше, і редакція багато працює і наповнює його якісними матеріалами, розрахованими спеціально на маленьких читачів.
Ще один момент, реклами не так багато, але вона є. Звісно, реклама є чималим джерелом заробітку, але дитячим виданням вона не пасує.
Також журнали відзначені чисельними нагородами, серед яких: Найкраще дитяче видання, представлене на Х Міжнародному форумі товарів та послуг для дітей «BABY-EXPO’2006»
переможець міжнародного дитячого літературного фестивалю «Ветер перемен» (краще періодичне видання для дітей, 2007 рік), переможець міжнародного фестивалю журналістики (видання 2001 року), переможець міжнародного фестивалю журналістики идання 2000 року в категорії «Видання для дітей»,Диплом лауреата міжнародного відкритого Рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота Фортуна» (2000 рік), Подяка Державного комітету телебачення та радіомовлення України за внесок у розвиток інформаційного простору держави та виховання дітей.
4. «Малятко»
Перший радянський журнал для дітей, який почав видаватися українською мовою, перше видання датується 1960 роком.
Головний редактор: Зінаїда Лещенко
Наклад: близько 30 000 примірників
Сайт: офіційний сайт відсутній, але є вичерпна інформація у Вікіпедії: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%BE
Перш за все треба відзначити, що журнал живе своїм життям не зважаючи на відсутність матеріальної підтримки. «Малятко» витримало іспит часом, і тому по праву може вважатися вже історією українських дитячих видань. Вже те, що над його контентом працювали такі видатні постаті, як Олесь Гончар, Марія Познанська, Платон Воронько, Наталя Забіла (а ще спеціально на замовлення «Малятка» писав свої вірші Дмитро Павличко), свідчить про славетне минуле дитячого журналу. Але і сучасні автори України(Ліна Костенко, Тамара Коломієць, Анатолій Григорук та інші) на сторінках журналу доносять маленьким читачам свої перлини творчості.
З часом журнал не втратив своєї читацької аудиторії. Батьки, які передплачують журнал, дуже тепло навіть з ностальгією пишуть про те, як їх улюблений журнал щомісяця дарує дітям нові історії, саморобки і розвиваючі заняття.
Дуже доброю і гарною традицією є листування «Малятка» з усіма читачами, хто надсилає листи в редакцію. Без відповіді не залишається жодний читач. І не зважаючи на те, що редакція журналу існує лише завдяки коштам, отриманим за передплату, усі дитячі будинки нашої країни отримують його безкоштовно.
Тішить те, що журнал випускається без реклами, і вся інформація, розміщена на сторінках «Малятка» відповідає дошкільному віку.
5. "Колосок"
Видавництво СТ «Міські інформаційні системи», м. Львів
Головний редактор: Біда Дарія Дмитрівна
Наклад: 12000 примірників
Колосок – журнал номер 1 для маленьких чомучок. Розрахований на більш старшу аудиторію, ніж попередні журнали. Але якщо у вас вдома зростає майбутній знайка, то знайомство з журналом можна сміливо починати ще до школи.
Це перш за все науково-природничий журнал, де такі рубрики як «Наука і техніка», «Жива природа», «Планета Земля», «Логіка та кмітливість» зможуть розширити наукові знання маленьких дослідників.
Крім того, на сайті «Колосок» можна знайти інформацію про міжнародний конкурс, який зараз набирає шаленої популярності серед шкіл.
У кожному номері ви знайдете цікаві саморобки, завдання, ігри для дітей, виготовлення моделей природних явищ, приладів і багато-багато іншого. Журнал колосок не містить реклами.
6. "Стежка"
ТОВ "Редакція дитячого журналу "Стежка"
Головний редактор: Гаюр Ірина Сергіївна
Обсяг: 20 повноколірних сторінок формату А4
 Пізнавально-розважальний дитячий журнал «Стежка» представлений на ринку України 16 років. Журнал розрахований на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Увесь матеріал подається у формі гри – найзручнішої та найефективнішої для дітей віком 5-10 років.
 У кожному новому номері журналу «Стежка» - захоплюючі розповіді, чарівні казки, вірші, ігри, кросворди, сторінки з вивчення англійської мови, а також завдання на розвиток логіки, дрібної моторики, зв’язного мовлення, цікаві відомості про рослинний та тваринний світ присутні
 Сторінками «Стежки» разом з дитиною весело крокують відомі літературні, казкові та мультиплікаційні герої. А якщо Ви незнайомі, то потоваришувати з ними Вам допоможуть самобутні персонажі – допитлива пустунка Крокодівчинка, добрий буркотун Бурчучело та привітна фея Ласкаля зі своїм котиком-помічником Хмарунчиком.
Це топ-6  друкованих видань для дітей. Але є не менш цікаві дитячі журнали, на які я хочу звернути вашу увагу. Періодика України також може запропонувати вам наступні журнали:
7. «Барбі» - щомісячний журнал з головною героїнею, лялькою Барбі. Обсяг реклами – 5%.
8. «Вінні на його друзі» - яскравий журнал для дошкільнят, з веселими героями популярного мультфільму. На його сторінках є цікаві дитячі ігри, саморобка та багато-багато іншого. Обсяг реклами – 5%.
9. «Колобочок», м. Чернівці – навчально-пізнавальний журнал для дітей 3-7 років. Обсяг реклами – 0,5%.
10. «Куля» - веселий яскравий журнал для сучасних дітей адаптований під шкільну програму, з вивченням англійської мови. Без реклами, Львів.
11. «Професор Крейд» - пізнавально-розважальний журнал для дітей віком 6 – 10 років. Обсяг реклами – 15%.
12. «Світ дитини» - літературно-художній львівський журнал для дітей молодшого шкільного віку, без реклами.
13. «Смайлик» - пізнавально-розважальний журнал для дітей 6 – 10 років, Львів, без реклами.
14. «Тачки» - яскравий розважальний журнал з улюбленими героями мультфільму «Тачки» від Діснея.
15. «Чарівна принцеса» - яскравий журнал для сучасних дівчат з головними героїнями від Діснея – Русалонькою, Попелюшкою, Жасмін, сплячою Красунею і Білосніжкою. Обсяг реклами – 5%.
16. «Шишкін ліс» - дитячий пізнавальний журнал для дітей 6 – 10 років з християнською тематикою. Без реклами.
Але крім вищезгаданих видань є ще багато-багато журналів, в яких є своя читацька аудиторія. 

Немає коментарів:

Дописати коментар